طلا چیست

💎🌹طلا چیست؟

طلا یا زَر با نشان شیمیایی Au نام یک عنصر است. طلا فلزی نرم و چگال و شکل‌پذیر به رنگ زرد روشن و براق است که در مجاورت هوا و آب زنگ نمی‌زند و تیره نمی‌شود.

این فلز از نظر اهمیت بازرگانی و اقتصادی از بالاترین درجه امتیاز برخوردار می‌باشد. طلا را سمبل خورشید می‌دانند و آن را از معادن به صورت سنگ و ذرات کوچک استخراخ می کنند.

رنگ طلای خالص زرد سیر است. فلزی است که به خوبی قابلیت پرداخت کاری دارد و قابلیت انبساط آن آنچنان بالا است که یک بسته 10000 تایی ورقه طلا می تواند فقط1 mm  ضخامت داشته باشد. دمای ذوب طلا تا آن اندازه است که می توان آن را با شعله گاز شهری ذوب نمود. قابلیت هدایت گرما و الکتریسیته آن کمتر از نقره و مس می باشد.

 طلای خالص آنقدر نرم است که حتی با ناخن روی آن را می توان خط انداخت.

علامت اختصاری طلا در جدول تناوبی عناصر AU که از نام لاتین آن aurum به معنی «درخشش سپیده دم» گرفته شده ‌است، وزن مخصوص طلا ۳/۱۹ گرم بر سانتی متر مکعب و دارای وزن اتمی ۹۶۷/۱۹۶ و عدد اتمی آن ۷۹ می‌باشد. درجه ذوب آن ۷۶/۱۰۶۴ درجه سانتیگراد و نقطه جوش آن ۲۷۰۰ درجه سانتیگراد است. از نظر شیمیایی، طلا فلزی واسطه است که در گروه ۱۱ جدول تناوبی جای دارد و یکی از کم واکنش‌ترین عنصرهای جامد در شرایط استاندارد است. پس می‌توان این فلز را به صورت خالص در طبیعت به صورت دانه‌ای یا تکه‌ای در میان سنگ‌ها، کانی‌های بلوری شده و مواد ته نشینی آبرفتی پیدا کرد. همچنین در میان کانی‌ها به صورت ترکیبی با دیگر عنصرها به ویژه تلوریم دیده شده اما فراوان نیست.

ارزش طلا به دلیل کمیابی آن، کاربردپذیری آسان، تصفیه راحت، مقاومت در مقابل زنگ ‌زدن و خوردگی، رنگ متمایز، واکنش‌ناپذیری با دیگر عناصر است، ویژگی‌هایی که در کمتر فلزی دیده می‌شود.

استحکام کشش طلا ۱۲ کیلوگرم بر میلیمتر مربع است. هرگز در مقابل حرارت تغییر رنگ نمی‌دهد و سیاه نمی‌شود. سنگ‌های معدنی طلا به نام‌های کالاوریت و سپیلوانیت در طبیعت یافت می‌گردند.

بهترین حلال برای طلا (تیزاب سلطانی) است که مخلوتی از اسیدنیتریک (HNO2) و اسید کلریدریک (HCI) می‌باشد که جهت محک زند طلا بکار می‌روند.

طلا رسانای خوب گرما و جریان برق است. از نظر شیمیایی رطوبت هوا بر آن بی اثرند. به همین دلیل در ساخت سکه و جواهرات بسیار مناسب است و البته می‌توانند پوشش مناسب برای دیگر فلزهای واکنش پذیر باشد.

شرکت در دوره گوهرشناسی

مطالب مرتبط