کانی شناسی سنگ آمیتیست

💎🌹کانی شناسی سنگ آمیتیست 

آمیتیست با فرمول شیمیایی SiO2 از مجموعه کانی هاست و از واژه آماتیس به معنای بنفش اخذ شده‌است.

 محلول در HNO۳ و مقدار Mg تحت تاثیر اسیدها کم می‌شود.

آمیتیست  MgO:۲۳٫۴۱٪ FeO:۴۱٫۷۱٪ SiO۲:۳۴٫۸۸٪ (خالص ۱/۱: Mg / Fe) (سری ایزومورف فورستریت تافایالیت) برای اولین بار در رومانی کشف شد.

 از نظر شکل بلور:  منشوری – بی پیرامیدال – پسودوکوبیک

رنگ:  سیاه – خاکستری – قهوه‌ای – بنفش – تیره – سبز- صورتی، شفافیت: شفاف – نیمه کدر

شکستگی:  صدفی – تراشه ای(خشن)

جلا:  شیشه‌ای – صدفی، رخ: ناقص – مطابق با سطح و در رده‌بندی اکسید است و همچنین خاصیت مغناطیسی ندارد و منشأ تشکیل آن ماگمایی – هیدروترمال است.

همایند کانی‌شناسی (پارانژ) آن سختی – چگالی – رخ پذیری – انحلال در اسیدها – واکنش‌های شیمیایی -اشعه Xآپاتیت – پولوسیت – بریل – توپاز -فناکیت- کالسدوئن- کریستال دراک است ،ازنظرژیزمان بلوری – آگرگات دانه‌ای – توده‌ای کمیاب است و بیشتر در آلمان  غربی و شرقی ، چک  اسلواکی، رومانی، روسیه، برزیل، آمریکا، ماداگاسکار، مکزیک و نامبیا یافت می‌شود.

تا قرن ۱۸ به دلیل کمیابی سنگ آمیتیست این سنگ تنها به اشراف و افراد متمول و ثروتمند تعلق داشت و قیمت آن با الماس و یاقوت و زمرد برابری می کرد ولی با کشف معادن بزرگ آن از جمله در برزیل قیمت آن کاهش پیدا کرد.

از لحاظ شیمیایی دارای ترکیب اکسید سیلیسیوم است .در قرن نوزدهم تصور بر این بوده، که رنگ آمتیست به علت وجود منگنز می‌باشد ولیکن دانشمندان دریافتند که مقدار بسیار اندکی آهن سه ظرفیتی موجب ایجاد رنگ بفش می شود.

سيستم تبلور آن تريگونال است .رنگ خط ساييدگي آن سفيد است. رنگ آن در زیر چلسی فیلتر (نوعی دستگاه گوهر شناسی) به رنگ قرمز است. سختی این سنگ  ۷ و در نتیجه برای استفاده در جواهرسازی سنگ مناسبی است.

سنگ آمیتیست چنانچه حرارت داده شود (تحت شرایط آزمایشگاهی) به رنگهای زرد- نارنجی ، زرد- قهوه ای و یا قهوه ای تیره در می آید. آمیتیست با حرارت ۵۷۲ درجه فارنهایت بی رنگ شده و در حرارت ۹۳۲ درجه فارنهایت رنگ آن زرد می شود .

آمیتیست می تواند در اثر بهسازی از نوع پرتوافکنی ایجاد شود. به طوریکه کوارتز بی رنگ را تحت پرتوافکنی اشعه گاما و اشعه ایکس قرار می دهند و چنانچه این نوع از آمیتیست در معرض حرارت واقع شود رنگ آن به زرد و با حتی سبز تبدیل می شود و رنگ آن شبیه کوارتز نوع کرینگرم(Cairngorm) کوارتزی دودی با رنگ زرد – قهوه ای می شود که در جواهرسازی آمیتیست سوخته نیز نامیده می شود.

بهترین نوع آمیتیست به نام   Deep Russian   و یا Deep Siberian  نامیده می شود که مقدار جزیی رنگ قرمز دارد. ارزش سنگ آمیتیست با میزان افزایش رنگ آن نسبت مستقیم دارد.

گونه ای از آمیتیست به نام رز فرانسوی  Rose De France  نامیده می شود که در حقیقت آمیتیست بنفش مایل به صورتی است.

نوع مصنوعی این سنگ به روش هیدروترمال۱ ساخته می شود و اغلب فاقد ناخالصی می باشد. روش شناخت نوع مصنوعی از طبیعی آن نیاز به آزمایشهای تخصصی گوهر شناسی  دارد.

شرکت در دوره گوهرشناسی

مطالب مرتبط