کانی شناسی سنگ حدید

💎🌹کانی شناسی سنگ حدید

از دیدگاه علمی

نام سنگ : هماتیت ( Hematite ) یا سنگ خون ( blood stone )

ساختار : بلوری

رنگ : سیاه ، سیاه مایل به خاکستری ، قهوه ای مایل به قرمز

رنگ خط سائیدگی : قرمز خونی

سختی مو : 5/5 – 6/5

وزن مخصوص : 4/95 – 5/16

فرم شکستگی : صدفی شکل ، نا منظم ، رشته ای

سیستم کریستالی : هگزا گونال ( تریگونال ) بلورهای صفحه مانند.

ترکیب شیمیایی : اکسید آهن، Fe2O3

شفافیت : مات

جلا : فلزی

میزان ضریب شکستگی نور : 2/94 – 3/22

شکست دوگانه : 0/28

پراکندگی نور : ندارد

پدیده چندرنگی : ندارد

طیف جذبی نوری : (4000) ، (4250) ، (4500) ، (4800) ، (5700) ، (5950) ، (6400) ، (7000) ،

پدیده فلورسانس : ندارد

هماتیت به زبان یونانی به معنای خون بوده و علّت نام گذاری این سنگ خونی رنگ شدن مایعات خنک کننده هنگام برش هماتیت می باشد.

این سنگ به نام “سنگ خون” نیز نامیده می شود، زیرا رنگ قرمز شفاف سنگ سنباده از این سنگ حاصل می شود و مایعات خنک کننده در دستگاه برش، هنگام برش هماتیت خونی رنگ می شوند. هماتیت در اکثر نقاط دنیا یافت می شود. از کشورهای اصلی منبع  این سنگ میتوان به آلمان، ایتالیا، برزیل، ایالات متحده آمریکا، سوئیس، کانادا، روسیه، سوئد و ایتالیا اشاره کرد.

هماتیت معمولاً به صورت کانی غیر شفاف تیره به رنگ سیاه یا خاکستری یافت می شود.

سنگ حدید نوعی کریستال مات است که به رنگ های سیاه، سیاه مایل به خاکستری و قهوه ای مایل به قرمز موجود می باشد. این سنگ از اکسید آهن سیاه و فلزی شکل، تشکیل می شود که با منیتیت (سنگ آهن مغناطیسی) و اکسید آهن مغناطیسی متفاوت است.

نوعی از هماتیت که در جواهرسازی استفاده می شود، شکل تراش خورده هماتیت آبی رنگ مایل به خاکستری است که بعد از اتمام مراحل تراش به رنگ نوک مدادی در آمده و جلایی مناسب و براق فلزی پیدا می کند. به عنوان مهره، تسبیح و…مصرف می شود و می تواند نگین انگشتری مناسبی باشد. خود هماتیت به عنوان جایگزین مروارید سیاه به کار می رود. اما باید بدانید که وزن آن خیلی سنگین تر از مروارید است. برخی از حدیدها بخاطر وجود منگنز خاصیت مغناطیسی و آهن ربایی دارند که بیشتر در برزیل به دست می آید. سختی آن ۵/۶ و وزن مخصوصش حدود ۵ است. اگر یک تکه حدید را به قسمتی از ظروف یا کاشی هایی از جنس چینی که لعاب نداشته باشد، بکشیم، خط قرمزی ایجاد می شود ( و البته مراقب خش افتادن خود جواهر باشید). دراصل اگر هماتیت به عنوان عامل ساینده به کار رود، از خود اثری به رنگ قرمز روشن به جا می گذارد که در اصطلاح جواهر سازان به نام “سرخاب” شناخته می شود.

شرکت در دوره گوهرشناسی

مطالب مرتبط